Asit değeri ne demek ve ne anlatıyor?
Asit oranı derken zeytin meyvesinin temel yapısının ne kadar bozulduğu anlatılır aslında. Verilen asit değeri meyvenin uğradığı deformasyonun ne miktarda olduğunu anlatır. Zeytinyağı üç yağ molekülünden oluşur. Moleküller arasındaki bağ koptuğunda serbest asite dönüşürler. Bu kopuşun derecesi zeytinyağının kaderini belirler.
Kısaca şunu bilmelisiniz: Gerek ağaç üzerindeyken, gerek sıkım prosesinde zarar gören zeytinlerden elde edilen zeytinyağının asit değeri yüksek olur.
Peki asidite yüksek olursa ne olur? Zeytinyağını tüketmemizin asıl sebeplerinden olan fayda/ şifa özellikleri zarar görmüş olur. Tabii ki lezzeti de ciddi şekilde bozulur.
Asit değerininin %0,8’nin altında olması bir zeytinyağının sızma olarak kabul edilmesinin olmazsa olmaz şartıdır. Aslında bu bu oran bile gördüğü kabule rağmen yüksektir. 0,5’in asit değerinin altına yönelmeniz en doğru seçim olacaktır.
Buradan yola çıkarsak Bella Mordane’nin %0,2’nin altındaki asitlik derecesi yakalanması çok zor bir değerdir.
Aslında Bella Mordane olarak ilk ve erken hasat zeytinyağlarımızda 0,1 asitlik derecesini yakaladık. Ancak raf ömrünü de düşünürek siz değerli kullanıcılarımıza yanıltıyor olmak istemediğimizden değerlerimizi %0,2 olarak açıkladık. Zira meyvenin sağlıklı yapısının önemi kadar olmasa da zeytinyağının bekleme süresi de asitlik değeri konusunda etkilidir. Doğru koşullarda muhafaza edilen zeytinyağında bu deformasyon yok denecek kadar düşük olacaktır.
Son not olarak; asitlik değerinin zeytinyağının kalitesi konusunda tek veri olmadığını da bilmemizde fayda var.